keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Made in Finland or not?Jokaisella suomalaisella on varmasti mielikuva siitä mitkä yritykset ovat suomalaisia ja mitkä tavarat on tehty Suomessa. Minulle tulee ainakin heti monta yritystä mieleen; Iittala, Marimekko, Fiskars, Arabia, Artek ja monet muut. Katselin kotonani ympärilleni ja etsin ostamiani suomalaisten yritysten tuotteita, ja testasin vastaako mielikuvani totuutta. Onko niissä tavaroissa jotka kuvittelen olevan Suomessa valmistettuja made in Finland-tarra vai ei? 


Nämä Arabian muumimukit on valmistettu niinkin kaukana kuin Thaimaassa. Design on siis suomalaista, mutta mukit on valmistettu kaukana Suomesta. Tuntuu aika hassulta, että tällaisten pienten mukien valmistaminen Thaimaassa ja kuskaaminen Suomeen on edullisempaa kuin valmistaminen Suomessa. Poikani ensimmäisen ulkoilupuvun sain lahjana ja yllätyin hieman kun Marimekon puvussa luki made in China. Muistan kuin puin puvun pojallani sairaalassa ja mietin miten ihanalta hän näyttikään. Made in China-merkintä ei tietenkän pilaa tätä kokemusta, mutta yllätyin silti, että tämäkin on tehty Kiinassa. Suurimman yllätyksen koin tämän Artekin babyrocket-tuolin kanssa. Tilasin tuolin poikani huoneeseen ja sain tuolin mukana Artekin aitoustodistuksen. Kurkkasin tuolin alle ja siellä luki made in Liethuenia. Tämä oli minulle melkoinen järkytys. Minulla on ollut jotenkin todella voimakas mielikuva siitä, että Artekin tuotteet valmistetaan Suomessa. Joka päivä oppii siis jotakin uutta!


Myös nämä Marimekolta ostamani Raitti-palikat on valmistettu Kiinassa. Palikat ovat kyllä aivan ihanat ja niitä on paketissa enemmän kuin tässä kuvassa!!


Iittalan ajatonta designia mutta ei suinkaan Suomessa valmistettua. Yllätys oli suuri kun paketissa luki Made in Germany. Onko todella niin, että Saksassakin valmistaminen on halvempaa kuin Suomessa?


Ja tämä Marimekon tarjotin on tehty Ruotsissa!

Kun katselin näitä tavaroita niin minulle tuli jotenkin surullinen olo. Alunperin yritykset jotka näitä tavaroita tuottavat perustivat tehtaansa Suomeen ja työllistivät suomalaisia. Kilpailu, kustannukset, verotus, työvoiman kallistuminen ja monet muut syyt ovat kuitenkin johtaneet siihen, että tuotanto on siirretty halpatuotantomaihin tai ainakin halvempiin maihin. Onkohan enää mahdollista saada näiden yritysten tuotantoa takaisin Suomeen?

Suomalaista, mutta ei niin suomalaista kuin luulisi! 

15 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen blogi sinulla! On kyllä todella surullista, kun monet kotimaiset tuotteet valmistetaan ulkomailla, samaan aikaan kun työttömyysaste on kotimaassa korkealla! Toivottavasti joskus suunta kääntyis parempaan ja alettais arvostaa sitä kotimaista tekemistä ja laatua..:)

  Nyt löytyi kyllä sellainen blogi jota ehdottomasti jään seurailemaan jatkossakin! :) Ja hei, tervetuloa Savolaisten Bloggaajien tiimiin! :)☆
  ♡: mystyleofliving-bymaria.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Hei Maria L! Kiitos paljon viestistäsi ja palautteestasi! Olen kyllä samaa mieltä kanssasi. Jotenkin olen ajatellut, että tietenkinhän postauksessa mainitsemani tavarat ovat Suomessa tehtyjä, mutta eivatpä olleetkaan! Ja kiitos, hienoa, että tuollainen ryhmä on!! Ollaan kuulolla :)

  VastaaPoista
 3. Itse suosin astioissa ja sisustuksessa enemmän Pentikiä kuin Iittalaa juuri tuon takia että teettää Iittala ei oikein mitään teetä Suomessa. Pentik on puhdasta suomalaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, enpä ollut ajatellutkaan. Eikös Pentikillä ole tehdas jossain pohjoisessa? Pentikillä on kyllä paljon kaikkea kaunista, liikkeissä on ihana fiilis.

   Poista
  2. Hei!

   Hienoa löytää uusia suomalaisen valmistuksen puolestapuhujia.

   Pakko kuitenkin todeta, etteivät Pentikin tuotteetkaan ole "puhdasta suomalaista". Itsellänikin on vuosia sitten hankitut tuikkuporot, joiden valmistusmaa on Intia :(

   www.fromFinland.fi on myynyt Suomessa valmistettuja tuotteita kaikkialle maailmaan vuodesta 2011. Tuotteiden todellisen kotimaisuuden eteen joutuu usein tekemään paljonkin salapoliisin työtä. Useimmiten, jos ei valmistaja erikseen mainitse tuotteen olevan valmistettu Suomessa, voi siitä vetää johtopäätöksenä sen, että valmistus tapahtuu muualla.

   Poista
  3. Näin olen Anu minäkin päätellyt, eli varmasti Made in Finland aina mainitaan jos tuote tai tavara on todella Suomessa tehty!

   Poista
 4. Luulenpa, että tällä voittojen maksimointi aikakaudella tuotteita valmistetaan Kiinassa ja muualla idässä halvalla ja myydään edelleen kalliilla Suomessa. Näin saadaan mahdollisimman suuret voitot. Muutama vuosi sitten katselin Marimekon leninkiä. Maksoi liki 300€. Kirpasee, mutta kun on kotimainen niin ok menköön. Tulin onneksi katsoneeksi tuotelappua ja valmistusmaa oli Liettua. Leninki sai jäädä myymälään. Suomi-mekosta olisin maksanut, mutta nyt mekko ei mielestäni ollut enää hintansa arvoinen. Samoin Muumi-mukit saa jäädä kaupan hyllylle ylihintaisina tuontitavaroina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Yritykset kuitenkin kertovat tästä verkkosivuillaan ja kuluttaja voi tehdä päätöksensä. En itse ollut vain aikaisemmin kiinnittänyt tähän huomiota, hyvänä esimerkkinä tuo Artekin tuoli. Joskus on myös todella vaikeaa saada selville missä tuote on tehty. Onneksi suomalaisuus näkyy kuitenkin selvästi!!

   Poista
 5. Pentikin liikkeissä kyllä suurin osa myynnissä olevista tavaroista on kiinan tms. tuonteja. Keramiikka ehkä tehdään Posiolla.
  Mielenkiintoinen blogi ja niin totta tuo kotimaisuuspohdiskelu. Minua suuresti ärsyttää kun ratsastetaan kotimaisilla tehtaan nimillä ja uskotellaan tietämättömille ihmisille että niistä on kotimaisuus kaukana.
  Juurikin tässä taannoin olin ostamassa Iittalan Teemaa niin osa niistä on valmistettu Thaimaassa. Jäi kaikki Teeman astiat kyllä siitä lähtien kaupan hyllylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen ajatellut niin, että ostan kyllä jos kyse suomalaisesta yrityksestä. Minä peräänkuulutan vain avoimuutta siihen missä tuotteet valmistetaan ja tietenkin sitä, että yrityksillä olisi moraalinen vastuu siitä miten heidän tavarat tuotetaan. Mutta yllättävää se on, että monet tavarat mitä luulee Suomessa tehdyiksi ei sitä ole. Suomalaiset yritykset kuitenkin kertovat pääsääntöisesti missä tavarat tai tuotteet tehdään. Kun katsoo ulkomaalaisten yritysten tuotantoa, ei yleensä pääse laisinkaan perille siitä missä tuotteet tai tavarat on tehty. Suosin siis suomalaista vaikka ne olisi muuaalla tehty. Kuitenkin aina parempi jos löytyy made in Finland-tuotteita!!

   Poista
 6. Kaikki Pentikin keramiikka tehdään Posiolla

  VastaaPoista
 7. Muumimukien keräilijänä minäkin järkytyin, kun luin mukien kyljestä "Made in Thailand". Yllätyin kuitenkin positiivisesti, että vain Ruotsissa myytävä Håll Sverige rent- muki on valmistettu Suomessa! Tai näin ainakin mukin tarra kertoo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain muuten tuon Håll Sverige rent-mukin, jee :) Aion kyllä silti ostaa mukeja edelleen!!

   Poista
  2. Samoin minä aion Muumimukeja edelleen ostaa vaikka ne muualla tehdäänkin. On ne kuitenkin niin "suomalaisia" :)

   Poista
 8. Meilläkin jäänyt useampi Marimekon tuote ostamatta juurikin valmistus maan suhteen. Hinta sama kuin ennen, mutta valmistusmaa vaihtunut, Kiina ja Intia ainakin löytyy. Voihan se materiaali olla parempaa, mutta kyllä tuo valmistusmaa vähän syö jos hinta pysyy "Suomessa valmistetun" tasolla.

  VastaaPoista