keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Valitsisinko toisin?

Kun talomme valmistui marraskuuussa, sisustuksemme meni melkolailla uusiksi. Muutimme pienemmästä asunnosta suurempaan ja huonekaluja oli pakko hankkia jo siitäkin syystä, että vanhassa pienemmässä kodissa niitä ei ollut niin paljon, että koko uusi koti olisi saatu kalustettua vanhoilla tavaroilla. Toki me halusimme myös ostaa ihan uutta ja sisustaa kotia uusien materiaalien mukaan. 

Meidän kirvesmiehemme auttoi meitä loppuvaiheessa myös kalusteiden kasaamisessa ja taulujen sekä peilien seinälle kiinnittämisessä. Saimme kuulla häneltä asennuksen yhteydessä muutamaan otteeseen pientä kritiikkiä valinnoistamme. Jälkikäteen mietittynä kritiikki olikin ihan asiallista. Miksi lähes kaikki valintamme sisustuksen ja huonekalujen suhteen oli ei-suomalaista? 
Kun katson kodissamme ympärilleni, niin en löydä juurikaan suomalaisia sisustustavaroita. Yksittäisiä tavaroita toki on, mutta suurimmat hankinnat olen tehnyt nimeltä mainitsemattomasta ruotsalaisesta huonekaluliikkeestä. Kirvesmiehemme totesikin hyvin, että eipä tule paljoa työllistettyä suomalaisia puuseppiä tai suomalaista kalusteteollisuutta näillä hankinnoilla! Appiukkonikin jaksaa aina nauraa, että muutimme Kuopioon juuri silloin kuin tuo ruotsalainen huonekalujätti avasi ovensa täällä. Että sekö se oli se syy muuttoomme? 

Meidän pitäisi ostaa olohuoneeseemme uusi matto ja olen käynyt ihastelemassa VM-Carpetin mattoja. Sisustamisenkin suhteen voi valita suomalaista ja me ainakin teemme tämän asian suhteen oikaisuliikkeen! Meillä onkin vielä kokonaan kalustamatta yksi makuuhuone ja ajattelin laitella huonetta kesällä kuntoon suomalaisilla sisustustavaroilla. Jälkikäteen ajateltuna olisimme voineet kiinnittää tässä asiassa enemmän huomiota suomalaisuuteen, mutta tärkeintä on tehdä tulevat hankinnat periaatteemme mukaisesti. 

Haluan haastaa muutaman lemppari sisustusblogaajani ostamaan seuraavaksi kotiinsa jotakin suomalaisen yrityksen valmistamaa sisustukseen liittyvää ja esittelemään sen blogissaan. Vaihtoehtoisesti haasteena on esittää jotakin jo hankittua suomalaista. 

Haaste lähtee seuraaville blogaajille: NuapurissaModernisti kodikasValkoinen soihtuHome White Home ja Koti Aurorassa.

Toivottavasti otatte haasteen vastaan! 14 kommenttia:

 1. Tulikohan mun kännykkäkommentti lainkaan perille? Noh, joka tapauksessa kiva haaste ja tartun siihen tosi mielelläni.

  Ryhdyinkin heti pohtimaan asiaa ja meillä on yllättävän vähän ikeaa. Suuret huonekalut on joko käytettyinä hankittua suomalaista.. Lasten huoneissa on sitten enemmän ikeaa. Säilytysjärjestelmät on siellä niin hyviä hinta/laatusuhteiltaan, että päädyin hommaamaan niitä. Pientavaraa meillä on jonkin verran ikeasta hyllyjä, taulujen kaikki kehykset, pussukoita, yksi säilytyspenkki yms. Noh, miksi minä niitä nyt tähän luettelen. :D

  Aina voisi olla enemmän kotimaista käsityötä ja siihen pyrin jatkuvasti enemmän. Oikeastaan sitäkin enemmän kiinnitän nykyään huomiota siihen, että ostan huonekalut käytettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olipa kiva postaus sinulla! Minua ehkä jopa hieman nolattaa tämä meidän "ikealaisuus". Onneksi yksi huone on vielä kokonaan tyhjä ja sen aion kyllä sisustaa sekä kalustaa harkiten! Minäkin ostin huutonetistä neljä todella vanhaa pinnatuolia hintaan 15 euroa. Puuseppä laittoi ne kuntoon sadalla eurolla. Eli neljän tuolin hinnaksi tuli 115 euroa ja ne ovat todella ihanat! Hintakaan ei ollut kummoinen, ei tuolla hinnalla taida saada edes Ikealta neljää tuolia ja tuli samalla työllistettyä puuseppää. Tosin hän antoi hieman sukulaisalennusta!

   Poista
 2. Meidän kodissamme suomalaisia sisustustuotteita edustavat valitettavasti melkeinpä ainoina vanhat käsityönä valmistetut tavarat. Meillä siirryttiin jokin aika sitten periaatteellisesti suosimaan täyspuisia huonekaluja, mieluiten käytettynä hankittuja. Toki meillekin on aika paljon ehtinyt kertyä tätä "ruotsalaista" tavaraa, enkä kyseistä putiikkia edelleenkään vältä, jos sieltä löytyy jotain tiettyä tarpeellista. Nykyisiä valintoja kuitenkin ohjaa kierrätys ja kestävyys aina kun se on mahdollista. Itsekin kotimaisena yrittäjänä olen pyrkinyt tukemaan myös paikallisia pienyrityksiä. Helpoin tapa ostaa satavarmasti suomalaista olisikin valita puuseppien valmistamia tuotteita, jotka taatusti myös kestävät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pohtinut kanssa puusepän käyttämistä. Haluaisin meille uuden ruokapöydän ja sen voisikin teettää puusepällä. Hyvä ystäväni teetti heidän ruokapöytänsä puusepällä ja se on yksi kauneimmista huonekaluista mitä olen koskaan nähnyt. Ja saa ainakin kestävää sekä juuri sitä omanlaista mistä tykkää!

   Poista
 3. Ihan huippu idea tämä suomi-kuluttaminen! Tosi kivan haasteen heitit ja luinkin siitä Nuapurissa-blogin puolella :) Täytyy jäädä seurailemaan miten teidän suomi-ostokset jatkuu ;) ps. käyhän kurkkaamassa mun Ilonin verkkokauppaa (iloni.tictail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa jos otat haasteen vastaan! Käyn ehdottomasti tsekkaamassa verkkokauppasi! Mukavaa viikonjatkoa sinne!

   Poista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta haasteesta! Parhaillaan täällä yritän postausta saada kasaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JohannaL ihana postaus olikin! Minä muuten luulin aikaisemmin, että string pocket on suomalainen, mutta eipä olekaan. Jotenkin sitä mieltää monet asiat suomalaisiksi, vaikka totuus on muuta. Teillä on todella kaunista! Minä kiinnitän jatkossa tähän asiaan enemmän huomiota ja hauska nähdä minkälaisen tuosta yhdestä makuuhuoneesta saa suomalaisilla tuotteilla. Kiva aloittaa ihan tabula rasa-tilanteesta.

   Poista
 5. Hei, mukava kun löysin nuapurin kautta blogiisi. Minä pyrin hyvin pitkälti meillä tekemään itse tai ainakin korjaamaan vanhaa. Mutta kyllä meillä on paljon sinisen kassin kaupastakin hankittuja juttuja. Meillä viimeisin puusepällä teettetty juttu ovat yläkerran portaamme. Jokin aika sitten kiikutin puusepälle piirustukset uudesta tv-tasosta, mutta päätinkin yrittää itse; maalausta ja jalkoja vaille valmis.

  VastaaPoista
 6. Hei Sanna! Itsekin olen miettinyt joidenkin juttujen tekemistä itse. Meille on tulossa terassi ja siihen olisi kiva nikkaroida itse kalusteita. Kiva kun tulet seuraamaan meitä ja on todella mukava huomata, että niin moni haluaa suosia suomalaista!

  VastaaPoista
 7. Löysin haasteen kautta blogisi :) Meillä on todella samankaltaiset tavoitteet; itse pyrin suosimaan suomalaista - myös niin, että tuotteet olisi Suomessa tai ainakin lähialueilla valmistettuja. Tervetuloa blogiini lukijaksi, jos haluat tutustua siellä juttujen lomassa kenties uusiinkin suomalaisiin yrityksiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mrs Sinn ja todella kiva blogi sinulla! Mielelläni rupean seuraamaan sinua ja todella hienoa, että sinullekin merkkaa suomalaisuus paljon!

   Poista
 8. Moikka! Kiitos kivasta blogistasi! Itse olen aina pyrkinyt kannattamaan laadun, ekologisuuden ja hinnan lisäksi myös suomalaisuutta, mutta blogisi on saanut ajattelemaan asiaa paljon syvällisemmin ja laajemmin ja innostanut käymään läpi uudelleen kulutustottumuksiamme. Tästä inspiroituneena ajattelinkin kirjoitella blogiini vestabox.wordpress.com lähipäivinä postausta suomalaisuudesta :) T:Kati

  VastaaPoista
 9. Hei Kati! Hienoa kuulla, että tykkäät ja vielä hienompaa, että olet myöskin miettinyt tätä asiaa! Jään mielenkiinnolla odottamaan postaustasi!

  VastaaPoista