maanantai 9. maaliskuuta 2015

Vaatekaappi uusiksi


Tarkastelin vaatekaappiani ja huomasin, että siellä ei ole yhden yhtä suomalaista vaatekappaletta. Olen ostanut vaatteeni aikapitkälti ruotsalaisista halpaketjuista, Zaralta, Vilalta, Mangosta sekä tilannut ulkomailta. Lisäksi vaatekaappiini on päätynyt ulkomaanreissuilta esimerkiksi Banana Republicin vaatteita ja muita satunnaisia merkkejä. Olen ollut viimeisen kahdeksan kuukautta ostamatta vaatteita, koska olen pudotellut raskauskiloja ja vaatteiden ostaminen on tuntunut turhalta omaa kokoa palautellessa. Nyt kroppa alkaa kuitenkin muistuttaa sitä entistä ja olisi kivaa hankkia jotakin uutta vaatekaappiin....
Rakastuin tähän Ivana Helsingin mekkoon. Sopisi niin töihin kuin juhlaan ja olisi todella monikäyttöinen. Harmi, että juuri minun koko oli mennyt! Mekko on vielä  alennuksessakin - 50 %:a. Täytynee soittaa liikkeeseen ja kysyä mittoja seuraavasta koosta! 


Toinen omaan makuun sopiva löytyi Marimekolta. Kuvan kaunistus on Marimekon Stidit-mekko. Mekko sopisi myöskin työhön ja tietyillä lisävarusteilla myös vapaa-ajalla ravintolaan, elokuviin jne. 


Tämä leninki on myös Marimekon mallistosta ja kantaa nimeä Kuplahdus. Ihana, ihana herkku ja mielestäni myös monikäyttöinen kuten kaksi aikaisempaa. 

Huomasin, että suomalaisten vaatteiden löytäminen ja varsinkaan made in Finland-vaatteiden löytäminen ei ole mitenkään kovin helppoa edes netistä. Yksi mielenkiintoinen nettikauppa kuitenkin löytyi. Yalo myy Suomessa tehtyjä suomalaisten designerien vaatteita niin naisille kuin miehillekin. Hauska idea oli myydä vaatteiden kaavoja DIY-hengessä. Jos vain osaisi ommella... 


14 kommenttia:

  1. Fredrikinkatu 24:ssä sijaitseva Liike myy myös suomalaisten suunnittelijoiden tuotteita ja sieltä varmasti löytyy Suomessa valmistettuja vaatteita naisille ja miehille. Kannattaa joskus käydä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Täytyy käydä seuraavalla Helsingin reissulla!

      Poista
  2. Marimekon vaatteet kai harvemmin on nykyään tehty suomessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://company.marimekko.fi/yritysvastuu/alkupera:

      Suurin osa, noin 70 %, tuotteistamme valmistetaan EU:n alueella. Vuonna 2014 Marimekon suurimmat valmistusmaat EU-alueella olivat Suomi (23 %), Viro (18 %), Liettua (15 %), ja Portugali (12 %). EU:n ulkopuolella suurimmat valmistusmaat olivat Kiina (10 %), Thaimaa (7 %) ja Intia (5 %).

      Poista
  3. Tarkistapa www.coconate.com mun paidassa on avainlippu, mutta sivulla puhutaan myös jotain Euroopasta. Tehdään varmaan sekä-että. Niin ja ettei tarvitsis paljain jaloin kulkea, entäs Minna Parikan kengät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna Parikka on syyskuussa 2014 antamassaan haastattelussa kertonut, että kengät tehdään Euroopassa ja hänelle on tärkeää tietää missä kengät tehdään:

      http://yle.fi/ylex/uutiset/minna_parikka_saan_suhteilla_kansainvaliset_supertahdet_kayttamaan_kenkiani/3-7556608

      Poista
  4. Vieläköhän Nanson vaatteet tehdään Suomessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.nansogroup.com/vastuullisuus/sosiaalinen-vastuu/tuotteiden-alkupera

      Käypä kurkkaamassa yllä oleva linkki. Nanso kertoo avoimesti alkuperämaan ja tuotantoa on Suomessa. Nansolla on käytössä Suomalaisen Työn Liiton myöntämät merkit Avainlippu ja Design from Finland.

      Poista
    2. Suora lainaus Nanson sivuilta:

      "Vuonna 2013 omilla tehtaillamme Suomessa ja Virossa valmistettiin 59 prosenttia kaikista myymistämme tuotteista. 11 prosenttia tuotteista ostettiin ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta EU-alueelta ja 31 prosenttia EU:n ulkopuolelta ns. riskimaista. Valmistusmaa vaihtelee kuitenkin huomattavasti brändien välillä.

      Nanso-brändin tuotteiden kaikki materiaalit neulotaan, värjätään, viimeistellään ja painetaan omalla tehtaallamme Nokialla, mutta tuotteiden leikkaus- ja ompelutyötä tapahtuu sekä Suomessa että Virossa. Finnwear- ja Black Horse tuotteet puolestaan ostetaan pääasiassa Turkista, Kiinasta ja Portugalista. Torniossa sijaitsevalla Pohjoismaiden ainoalla sukkahousutehtaallamme valmistetaan 82 prosenttia Norlyn-brändin tuotteista (2013)."

      Pidin joitakin vuosia sitten itse blogia, jossa pyrin tuomaan esiin kotimaisia tuotteita ulkomailla tuotettujen vaihtoehdoksi. Totesin pian tuotteiden todellisen alkuperän selvittämisen olevan erittäin työlästä, eikä usein yrityksestä suoraan kysymälläkään saanut selvää vastausta tuotantoketjusta ja valmistusmaasta. Usein tuotteiden raaka-aineet ovat maailmalta, vaikka itse tuote valistettaisiinkin Suomessa. Toisinaan materiaali on kotimaassa valmistettua, mutta tuotteen kokoonpano tehdään ulkomailla. Itse valikoin tuotteita, joiden kotimaisuusaste oli mahdollisimman korkea, eikä listalleni päässyt isojen yritysten vain Suomessa suunniteltuja tuotteita.

      Ruoka on selkeästi merkittyä ja helppoa valita täysin kotimaisena. Samoin kosmetiikassa, keittiötarvikkeissa, kodin tekstiileissä ja huonekaluissa löytyy hyviä (ja oikeasti tyylikkäitä) kotimaisia vaihtoehtoja. Itselleni vaatteet ja erityisesti kengät osoittautuivat ongelmallisiksi löytää. Surullista, sillä Suomessa oli vielä muutamia vuosikymmeniä sitten kukoistava ja merkkittävästi työllistävä vaateteollisuus. Surullista on ollut myös se, ettei useita blogissa esittelemiäni tuotteita enää valmisteta tai niiden tuotanto on siirretty ulkomaille.

      Jään mielenkiinnolla seuraamaan projektiasi ja toivon blogisi innostavan muitakin kiinnittämään huomionsa ostostensa alkuperään.

      Maria

      Poista
    3. Hei Maria ja kiitos viestistäsi! Olen huomannut saman, eli jonkun verran kyllä saa nähdä vaivaa löytääkseen suomalaisia tuotteita ja varsinkin niitä kokonaan Suomessa tehtyjä valmistettuja. Alkuperämaata on myös vaikea välillä selvittää. Käsitykseni mukaan voimassa oleva lainsäädäntö ei velvoite alkuperämaan ilmoittamista. Toivottavasti tämä blogi inspiroisi mahdollisimman monia!

      Poista
  5. Täällä mielenkiintoisia juttuja suomalaisista fimoista, joilla tuotantoa maailmalla:
    http://eetti.fi/vastuullisia-vaatteita/files/Vastuullisia_vaatteita-Ihmisoikeudet_suomalaisten_vaateyritysten_tuotannossa.pdf

    VastaaPoista
  6. reinokauppa.fi
    Siellä on kenkiä moneen käyttöön, käsilaukku sekä viltti, jotka on Suomessa tehtyjä.
    Sulla on hyvä aihe. Pistää katsomaan purkin kylkiä ja alkuperämaata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä ja tervetuloa lukemaan! Tähän jää koukkuun, hassua etten ole aiemmin aiheeseen niin paljoa kiinnittänyt huomiota!

      Poista