keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Sanoista tekoihin

Minä olen niitä ihmisiä jotka kannattavat periaatteessa kaikkea ympäristöystävällistä, luomua, lähituotantoa, eettisiä arvoja yrittäjyydessä, kasvisruokailua ja päästöjen vähentämistä ympäristönlämpenemisen takia. Silti ostan halpamaissa tehtyjä tavaroita, en niinkään välitä siitä miten se pieni tyttö tai poika joka on ommellut halvat vaatteeni voisi paremmin koulunpenkillä ja en syö kasvisruokaa. Minun ostospäätöksiäni on ohjannut lähinnä halpuus, helppous ja tottumukset. Projektimme myötä yritän ja haluan kiinnittää enemmän huomiota näihin asioihin, jotka olen aina kokenut tärkeäksi mutta silti ne eivät ole ohjanneet ostoskäyttäytymistäni. Luomua kyllä ostan, mutta sitäkin voisi tietenkin ostaa vielä enemmän. 

Naisten lehdissä on joskus seurattu eri julkisuuden henkilöiden ruokapäiväkirjoja ja kysytty julkkikselta mitä sinulta löytyy aina jääkaapista? Meidän jääkaapissa on aina kananmunia. Vaikka ostolistalla ei ole puutteissa kananmunia, ostan niitä silti joka kauppareissulta. Ja aina ne tulee syötyä. 


Luin jo varmaan vuosi sitten, että meidän lähellä on luomutila, josta voi käydä ostamassa  luomukananmunia ja muita tilan tuotteita. Mietin aina kun näin mainoksen, että tänään menen tuonne ja ostan lähiruokaa ja tuen tuota yrittäjää. No vuosi tässä on mennyt ja enpä ole kertaakaan käynyt. Tänään sitten ajattelin, että eiköhän ole aika toimia kannattamiensa arvojensa mukaisesti ja ajaa tuohon hävettävän lähellä olevalle tilalle ja toimia. Sanoista tekoihin siis.

Tapasimme tilalla sen isännän Hannu Laitisen ja hän kertoi meille henkilökohtaisesti heidän kanoistaan ja miten he kohtelevat niitä. Saimme tietää, että tehoviljeltyihin kananmuniin lisätään väriainetta, jotta kananmunan keltuainen näyttäisi keltaisemmalta. Olin jotenkin aivan pöyristynyt! Väriaine syötetään kanoille rehun mukana. Kanat, jotka munivat tehotuotettuja munia saavat niin köyhää ravintoa, että keltuaiset eivät ole keltaisia jos niihin ei lisätä väriä.

Laitisen onnelliset kanat, joita muuten on 3000 kappaletta, ruokitaan oman tilan tuotteilla ja kanoilla on 18 centtimetriä orsitilaa per kana ja purua lattioilla, jossa ne saavat kylpeä. 
Meille ostoskassiin päätyi 30 kappaletta munia hintaan 9 euroa. Jos ostan luomumunia lähikaupasta niin ne ovat kalliimpia. Eli hintakaan ei todellakaan ollut korkea. Lisäksi ostimme heidän leipomaansa ruisleipää, luomusipulia- ja valkosipulia sekä perunoita. Pikkumiehelle ostin myös heidän omaa luomujauhelihaa 400 grammaa. Hinta oli 3,63 euroa, eli ei yhtään kalliimpi kuin kaupassakaan. Hintatietoja kerron lähinnä sen takia, että monesti ajatellaan, että luomu- ja lähiruoka on todella kallista ja vain harvoilla on siihen varaa.


Tänne niitä munia!


Illalliseksi syötiinkin sitten pinaattimunakasta, ja oli muuten hyvää! 

Jos et tiedä mistä voit löytää lähiruokaa, kurkista tänne!

15 kommenttia:

 1. Mahtava juttu!! Ja inspiroiva! Kivan edulliset hinnat. Hyvinkäällä on täällä Uudellamaalla kait lähin samantyyppinen tilamyymälä, täytyy joku kerta lähteä sinne retkelle (tsekkasin linkkisi kautta heti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kun tykkäsit!! Hinnat eivät tosiaan päätä huimanneet. Oli jotenkin aivan erilainen fiilis syödä noita tuotteita iltapalaksi kun tiesi missä ne on tuotettu ja kuka ne on tehnyt. Kiva jos löysit vastaavan paikan sinun läheltäsi. Ja reissu tuonne tilalle tuntui todellakin retkeltä!

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Onnistuin jotenkin poistamaan kommentin, mutta kyse oli siitä, että kauppa ottaa tietenkin katteet ja tiloilta ostettuna viljelijälle jää järkevämpi kate kuin kaupasta ostettuna!

   Poista
 2. Tuossa kuvassa missä on kaksi navettaa, niin taitaa olla naapuritilan navetat ei kanala. Kanala on siinä myymälän kanssa samassa rakennuksessa :)

  VastaaPoista
 3. Hei,

  en ole varma tulikohan aikaisemmin kirjoittamana kommentti ollenkaan perille, joten kirjoitampa nyt vielä uusiksi :)

  Täytyypäs itsekin perheen kanssa käydä tuolla tilalla pyörähtämässä joku päivä tässä, kanssa ollut puhetta aina mainoksen nähtyä, että tuolla pitäisi käydä.

  Olen itse vastikään kiinnostunut ympäristöystävällisyydestä tuotevalinnoissani ja olen tällä hetkellä vielä aika tietämätön kaiken suhteen. Kasvisruokakirjoja ja kemikaalikimara lapsiperheille lähtivät kirjastosta tilaukseen.

  Oletko ajatellut siirtyä mm. siivous- ja pesuaineissa ympäristöystävällisiin tuotteisiin ja entäpä luonnonkosmetiikkaan? Itseäni vielä hieman tähän asti "tavan" kosmetiikan käyttäjänä mietityttää luonnonkosmetiikan toimivuus omalla ihollani ja myöskin sen turvallisuus on asia mikä mietityttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kannattaa käydä! Kaikki ruoat mitä ollaan syöty ovat olleet todella maukkaita! Kyllä meillä on mennyt uusiksi pesuaineetkin, varmasti postailen niistäkin tässä lähiaikoina. Luonnonkosmetiikasta en tiedä, en ole niinkään asiaan perehtynyt, mutta pitää tutkia asiaa ehdottomasti. Tuolla postauksessani Bye bye Dior on lukijat käyneet kommentoimassa ja kertoneet muistakin suomalaisista kosmetiikkamerkeistä kuin Lumenesta. Löytyisiköhän niistä joku sopiva?

   Poista
 4. Mielenkiintoinen juttu ja hieno muutos elämään! Jään innolla seuraamaan juttuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maria ja kiitos viestistäsi! Ja tervetuloa seuraamaan. Vaikka tämä onkin vuoden kokeilu, niin en usko, että enää vuoden päästä palaamme vanhaan. Olemme todella innostuneita tästä muutoksestamme!

   Poista
 5. Kun kuluttaa eettisesti ja tuntee paikan mistä ruoka on, tulee syödessä jo pelkästään siitä hyvä fiilis. Jopa ruokaa tehdessä on parempi fiilari. Eikä ruoan terveellisuudestä ja myrkyttömyydestä yleensä ole haittaa elämässä. Onnea matkallesi.
  T:Erppa

  VastaaPoista
 6. Laitilan Luomumyymälä on myytävien luomi/lähituotteiden lisäksi ihan huippu vierailukohde varsinkin kesäaikaan ainakin meidän perheen mielestä, koska upeissa rantamaisemissa käyskentelevät "karvalehmät" ja kanat on tosi kivaa katseltavaa. :)

  VastaaPoista
 7. Viitaten tuohon väriaineisiin millä huijataan, niin valkosipuleista kannattaa myös tietää, että niitäkin valkaistaan ymmärtääkseni kloriitilla, että näyttäisivat valkoisemmilta. Ainakin Kiinalaisia. Välillä vähän tuntunut, että myös Espanjasta tulee sellaista, kun kuoret ovat olleet sellaista murenevaa "paperia" verrattuna valkaisemattomiin.

  VastaaPoista
 8. Täällä seurataan myös mielenkiinnolla :)
  Ja kun asustellaan samassa läänissä niin kiva että laitat myös noita paikkoja tänne mistä saa ja mitä.
  Myös hinnat kiinnostaa.

  VastaaPoista